Thursday, May 26, 2011

Toturial | Kenapa Blog Tak Boleh Sign In ??!

       Salam kawan-kawan , ramai yang tak dapat sign in blog kebelakangan ini. Ok aku hanya dapat tolong bloggers yang mempunyai masalah tak boleh sign in disebabkan EMAIL RESEND sahaja. Apa itu EMAIL RESEND ? sila search google .


 


   Ok aku akan tunjukkan step by step untuk selesaikan masalah ini. Bukan apa ramai yang tak tahu, jadi aku tunjukkan toturial sikit.




1) Sign In Blog









  2) Pastu confirm2 dia akan keluar page ni.. (entry toturial ini berkaitan dengan page ini) so yang mana ada masalah password silap ke emel lupa ke ape ke sorry diluar pengetahuan.





    3) Klik perkataan CLICK HERE sebelah emel yang dibold tersebut. contoh :-


  4) Dengan pantasnya korang buka platform emel korang. Contoh kalau yahoo buka yahoo mail, kalau google buka gmail .




    5) sesudah buka emel , cari emel ( SENDER GOOGLE ) . sistem emel google akan hantar satu link untuk aktifkan blog korang. Klik link tu ,





  Oke lepas tu bila klik link ini dia terus direct ke blogger. bukak tabs baru , lepas tu SIGN IN blog. pastinya akan oke.

  Sebab terjadinya perkara RESEND EMAIL VERIFICATION ni untuk securiti dan untuk pastikan emel yang kita guna tu sah dan aktif. Itu puncanya , lagipun blogger kan baru lepas buat maintenance. So nak verification email balik la. Oke itu saja pengetahuan aku. Bab yang lain-lain tu aku tak dapat tolong . Toturial kali ni mengenai EMAIL VERIFICATION je . harap maklom. Semoga membantu . daa :)

13 comments:

Fªrªޔ Sޔªޔ on May 26, 2011 at 5:16 PM said...

terima kasih sebab sudi berikan tutorial seperti ini :) mungkin kan pihak google nak buang blogspot yang tidak aktif mungkin pihak google buat seperti ini untuk mengetahui blogger mana yang aktif...itu cuma pendapat saya lah *peace*

budakkampung39 on May 26, 2011 at 5:21 PM said...

terime kaseh atas bantuan anda :-)

Abdul Farique on May 26, 2011 at 5:30 PM said...

@budakkampung39: sama-sama bro , kalau ada apa2 masalah .. leh komen2 sini .. saya connect ngn bro balik :)

Abdul Farique on May 26, 2011 at 5:37 PM said...

@Fªrªޔ Sޔªޔ: satu pandangan yang logik.. ramai yang dah jarang blogging sekarang ni.. mungkin nak jimat space agaknya..

NuSaNa NoSa 91 on May 26, 2011 at 7:31 PM said...

fariqueeeee~ hebat la.. mana tau sal ni?? ^_^

J.M.R on May 26, 2011 at 8:41 PM said...

patot la rmai yg dok komplen skang ni..agk2 diorg taktao solution ni kot..bgus2..

Pembawa_Wacana on May 26, 2011 at 9:36 PM said...

Ermmm....yang tak aktif je kot yang kene nie...:)

Abdul Farique on May 26, 2011 at 10:33 PM said...

@NuSaNa NoSa 91: ala , google dah jelaskan la .. mungkin diorang tak faham sgt bahasa english kot :p

Abdul Farique on May 26, 2011 at 10:36 PM said...

@J.M.R: pentingnya english education .. benda ni senang ja pon :p

Abdul Farique on May 26, 2011 at 10:37 PM said...

@Pembawa_Wacana: yang jarang aktif jarang update je akan kene :p

aPiP@Terdesak! Network. on May 27, 2011 at 12:52 AM said...

aq x kene ponn... adik aq nye blog kene la... agaknye blog yg asik cite pasal diri sndri jer yg kene camnie... kehkehkeh... :D

Abdul Farique on May 27, 2011 at 5:47 AM said...

@aPiP@Terdesak! Network.: bukan, maybe blog yang jarang aktif , n blogger yang jarang update.. macam tu la rasanya :)

nicah on November 10, 2011 at 9:30 PM said...

hei ! kalau blog tuh tlis cam nie
This webpage is not available
The webpage at https://accounts.google.com/NewAccount?hl=en_GB&continue=http://www.blogger.com/create-blog.g&service=blogger&naui=8 might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.
Error 201 (net::ERR_CERT_DATE_INVALID): Unknown error.
nk buad cam ner ?

Post a Comment

Terima Kasih sebab komen, tapi komen ancaman, ugutan, hasutan akan didelete ya :).jom like fanpage facebook AF :) FB AbdulFarique.com

 

Riwayat Seorang Insan Hina Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!