Monday, May 23, 2011

Tips Tingkatkan Traffik Blog

      Salam kawan-kawan , ramai diantara bloggers yang inginkan traffik yang tinggi dan perjalanan user online yang memerangsangkan tetapi menggunakan cara yang tak kena dan kekurangan sesuatu perkara . Disini aku ingin kongsikan tips-tips untuk meningkatkan perjalanan traffik yang baik .


   Semua orang tahu bahawa traffik ini penting kerana tanpa traffik yang mantap , earning iklan rendah dan blog suram . Ada tak sesiapa yang tak ingin sejumlah user online yang banyak ? mesti dikalangan anda yang tak tahu menahu sahaja yang akan kata ya . Blog aku adalah jenis blog Informasi + Personal . Tahu tak jumlah rekod user online di blog aku paling tertinggi berapa ? Lihat gambar bawah ini . Perjalanan rekod rekod user online tertinggi di blog aku :-




31 User Online





 42 User Online


 159 User Online

 373 User Online

 214 User Online


   Tidakkah korang teringin seperti aku ? disini aku share kan tips yang ringkas dan senang dimana korang pun mampu lakukan .


1) Update Entry 1-2 Sehari
2) Masukkan Entry Informasi , Gosip , Artis , Pendidikan , Info untuk traffik .
3) Masukkan Entry Personal dan promote entry itu untuk komen .
4) Blogwalking sentiasa dan buat contest untuk followers .
5) Join blog blog informasi , SEO untuk info dan topik yang hangat .
6) Membalas Komen di blog
7) Jadikan blog serbaguna ( Info+Personal+Luahan Hati+Pendidikan+Gosip Artis+Berita )
8) Alert isu hangat dalam setiap masa




   Itu sahaja untuk tips mengenai traffik , komen , followers dan user online . Bahagian bawah ni pula mengenai SEO . Apa itu SEO , sila search GOOGLE . Cara-cara untuk bermain SEO , anda perlulah :-


-Feedjit tak payah guna . nanti blog tak mesra SEO..
 
-Perenggan pertama keyword yang kita nak guna mesti bold..
 
-Jangan lupa ping entri tu.. Kalau tak buat penat je buat..
 
-Sebelum buat Entri SEO, check dulu keyword yang kita nak guna dekat google.. Kalau ramai sangat guna.. try ubah sikit bagi kurang sikit persaingan.

   

  Jadi jom belajar merubah jenis blog jika anda berminat ^_^ . Belajar SEO tak semestinya setiap hari jadi keyword tu . Ibarat macam main number , kalau kena keyword tu , untunglah KAMU :p



14 comments:

syafiqsulaiman on May 23, 2011 at 8:16 PM said...

paling terbaik yg 18 meii tu..
memang gile..!
hahaha

Muhamad Luqman Hakim Mahmud on May 23, 2011 at 8:18 PM said...

hurm!!aik..bro paparan banyak nampak setahu saya la..
kalau paparan banyak ni blog tu guna I****E..
kalau salah sory la..hehe

Abdul Farique on May 23, 2011 at 8:57 PM said...

@Muhamad Luqman Hakim Mahmud: pandai2 cari makan la bro :p

Abdul Farique on May 23, 2011 at 8:57 PM said...

@syafiqsulaiman: yang tu paling meletup bro :p huhuhu .

Syukri Mohtar on May 23, 2011 at 9:18 PM said...

bestnye kalau ramai visit blog..

Mss Ieza on May 23, 2011 at 9:44 PM said...

traffic ?? cmne tu :P

Blogger Melayu Jawa on May 23, 2011 at 10:41 PM said...

setuju sangat. blog aku UV x pernah lepas 100. Hari ni dah cecah 100++. sbb blog aku adalah mcm2 ada. informasi ada, tutorial ada, personal pun ada, tips2 bisnes pun ada. Pokok pangkalnya, meriahkan blog dengan pelbagai genre penulisan. barulah ada orang dtg membaca.

tapi penyumbang trafik terbesar blog aku adalah dari Google. Thanks GOOGLE. I LOVE GOOGLE....

Abdul Farique on May 23, 2011 at 10:54 PM said...

@Syukri Mohtar: kalau teringin cubalah ikut tips saye :D

Abdul Farique on May 23, 2011 at 10:57 PM said...

@Blogger Melayu Jawa: blog informasi + tips + toturial + berita + info = ramai orang search tak kira waktu dan masa . kalau tak update sehari pun ada je visitor walaupun cukup2 makan .

blog personal + luahan hati + diari = sekali update boleh la jumlah visitor tu , siap berkomen2 . tapi aritu dan jarang2 je la orang singgah sbb tak de yang berguna sangat dan jarang orang lain yang baru kenal nak amik tahu pasal kita :D

Abdul Farique on May 23, 2011 at 10:58 PM said...

@Mss Ieza: traffik = user online = pageviews rekod = unique visitor :D

Siti Safiyyah on May 23, 2011 at 11:33 PM said...

tu diaa.. dah bagi tips.. ehem3

tengah tunggu masa sesuai nak jadikan blog ss sebagai blog seo ni. =)

Abdul Farique on May 23, 2011 at 11:45 PM said...

@Siti Safiyyah: so ss tunggu ape lagi ? mari lah join . sama2 kita majukan blog :p

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine on May 24, 2011 at 9:12 AM said...

wah... ko nye blog memnag ada dalam bloglist aku la bro.. yg 18 mei tu entry ape bro?... hehe

Abdul Farique on May 24, 2011 at 12:06 PM said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine: wahh thanks bro .. 18 mei tu entry mengenai keputusan peperiksaan pspm 2011

Post a Comment

Terima Kasih sebab komen, tapi komen ancaman, ugutan, hasutan akan didelete ya :).jom like fanpage facebook AF :) FB AbdulFarique.com

 

Riwayat Seorang Insan Hina Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!