Sunday, January 16, 2011

Macam Mana Nak Pegang Stick Drum Dengan Betul ?

     

Salam kawan-kawan . Kali ni aku menjelma lagi dengan artikel aku kali ni yang berkaitan dengan ni . Bagi yang bukan kaki drum tak baca ni pon takpa . Bagi nak kaki drum dan yang baru nak belajar main drum ( otai drum rasanya dah tahu . ) , ayuh kita tgk image cara pegang stick drum tu .


  Mukadimmah sikit , sebenarnya gengam stick drum macam mana pon takpa . Tapi tak elok la bunyinye kalau korang genggam stick drum terus bila korang hentam snare , tom-tom ke bunyinya tak mantap kerana cara pegang stick tu salah . Biasalah semua barang ada cara pakai , macam tu jugak dengan stick drum . Cuba genggam stick yang cina suka pakai ganti sudu tu , boleh je nak amik mee tu ? hehehe .

Read More ye :p

 

  Ok disini aku tunjuk basic style memegang stick drum ,

yg pertama org puteh panggil Traditional Grip mcm kat bwh 2..




stail ni sejak dr dulu dah pakai.. dipolularkan oleh Sanford A. Moeller (American Civil War drummers/veterans)

* yg keduanye, org puteh panggil Matched Grip



Matched Grip ni mmg popular . sampai skg le org dok pakai . lu org tau ke Ringgo Starr yg mempopularkan stail ni pd thn 1960an dulu? tp, Matched Grip ni lak ade pecahan-pecahannye ,ade :-

1. French Grip 
2. German Grip
3. American Grip

gua xde info pasal tiga2 teknik ni..
 Harap korang dapat membantu korang cara pegang stick drum kat sini ok . Jom kita ketuk2 snare , tom-tom ! hee :)

 

4 comments:

nida husna on January 16, 2011 at 1:38 PM said...

tak minat drum,,tapi tgk jugak ;)

Miecyber on January 16, 2011 at 1:47 PM said...

Ohh...camtu ker....

Persib Bandung nak beli Safee Sali

Abdul Farique on January 16, 2011 at 2:10 PM said...

@nida husna , tak pe . nanti lau ada orang bg stick sekurang2nye reti pegang . kalau diorang bg stick cina tu untuk mkn pon , pegang macam tu tau . hehehe :p

Abdul Farique on January 16, 2011 at 2:11 PM said...

@mieycyber , tak kisa macam mana pun . tapi ini cara pegang stick yang baik la . Baru ia menghasilkan bunyi yang menarik dari keselesaan kta

Post a Comment

Terima Kasih sebab komen, tapi komen ancaman, ugutan, hasutan akan didelete ya :).jom like fanpage facebook AF :) FB AbdulFarique.com

 

Riwayat Seorang Insan Hina Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!