Thursday, June 23, 2011

Susah Nak Jadi Seorang Blogger..

    Assalam kawan-kawan. Susah juga nak menjadi seorang blogger ni. Banyak perkara harus difaham dan dipelajari. Macam kita belajar kat sekolah juga. Bila kita nak mempelajari dan memahami sesuatu subjek tu usaha, tumpuan dan fokus harus diberikan untuk kita menguasai pelajaran itu. Kebanyakkan bloggers-bloggers tidak berjaya memasuki Tingkatan 1 lagi (Pagerank 1) .




   Bayangkan nak melangkah ke tingkatan 1 punyalah susah bagaimana nak menjadi blogger mantap ? Nak menjadi bloggers yang sebenarnya memerlukan :-







Semangat


1) Semangat mencari sumber-sumber artikel
2) Semangat untuk selalu meng'update' blog
3) Semangat untuk menarik pengunjung ke blog
4) Semangat meneruskan minat walaupun menerima dugaan
5) Dan lain lain


Ketabahan


1) Ketabahan menghadapi serangan pembenci
2) Ketabahan mengawal hati dan perasaan geram
3) Ketabahan menerima sebarang komen baik mahupun buruk
4) Dan lain lain




Kepandaian


1) Kepandaian mencari idea
2) Kepandaian menarik pengunjung
3) Kepandaian menghiaskan ruangan blog
4) Dan Lain lain




Kerajinan


1) Kerajinan meng'update' blog
2) Kerajinan mengemas blog
3) Kerajinan mencari isu terkini
4) Kerajinan mempelajari lebih lagi
5) Dan lain lain




  Semua ini terletak kepada keinginan sebenarnya. Setengah orang hanya membuat blog kerana untuk mengisi masa lapang. Terdapat beberapa jenis blog yang setakat ni yang aku tahu iaitu :-


1) Blog Diari
2) Blog Suka suka hati
3) Blog Luahan Hati
4) Blog Perkongsian
5) Blog Info
6) Blog Toturial
7) Blog Politik
8) Blog Agama
9) Blog Gosip Artis
10) Dan Lain lain




   Huu , banyakkan ? jadi satu ja kesimpulannya , kalau nakkan sesuatu tu dengan beriya-iya pasti akhir nanti kita akan dapat jika diizinkan Tuhan sebab Dimana ada kemahuan disitu ada jalan. :) 



7 comments:

blogtube on June 23, 2011 at 6:06 AM said...

btol kata.. farique tu 'bkn senang nak jadi seorang pemblogger yang tegar' mcam-mcam nak kena rempuhi kena plak blog yang baru nak baik tu.. hahahaha ;thumb up; artikel terbaik!...

ronda ronda bersama farique@myobw..

cintatulip on June 23, 2011 at 11:56 AM said...

susah jugak.. kalau xda idea !tidak

Mr.Kerro on June 23, 2011 at 12:00 PM said...

aku bab kerajinan tu kurang sket tu hehehe... tp mmg nk msuk tingkatan 1 tu ssh org ckp aduhai mcmne la ni ...

Abdul Farique on June 23, 2011 at 12:04 PM said...

@blogtube: huhuhu , thanks sbb rajin sgt komen kat blog af :)

Abdul Farique on June 23, 2011 at 12:04 PM said...

@cintatulip: tu la .. takda idea , tapi cara mau ada :D

Abdul Farique on June 23, 2011 at 12:05 PM said...

@Mr.Kerro: serius , susah gila nak masuk PR1 . agaknya sijil tak lulus lagi kot. hee

meaw on June 23, 2011 at 2:47 PM said...

sekarang kerajinan,ketabahan,kesabaran,kepandaian masih ada lagi selagi tak busy dengan hal lain.....memang susah nak tarik minat pembaca...tapi yang susah tu lah kita kena teruskan usaha ^_^

Post a Comment

Terima Kasih sebab komen, tapi komen ancaman, ugutan, hasutan akan didelete ya :).jom like fanpage facebook AF :) FB AbdulFarique.com

 

Riwayat Seorang Insan Hina Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!