Saturday, April 9, 2011

Bila Janji Tak Tertunai .

   Salam kawan-kawan . Janji wei , esok aku bayar duit ko . sedangkan duit takde ni . haa , drama je tadi . Korang pernah tak berjanji kat sapa-sapa tapi tak tertunai ? huhu , kadang-kadang kita terlupa yang kita pernah berjanji kat orang . tapi kadang-kadang kita terlupa untuk tunaikan . Alah terlupa je , tak pe kan . Sebenarnya mana boleh takpa2 ni , salah kita kerana mulut kita mudah menyebut janji-janji tapi tak tertunai .


  Manusia ni sebaik-baik kejadian , Allah ciptakan kita dah cukup cantik dan molek sebenarnya . Tapi cuma kita yang menghiaskan diri kita ni . Ada yang hiaskan cantik-cantik dan ada yang hiaskan buruk-buruk . Ingat kawan-kawan , walaupun daripada perkataan JANJI la yang mampu membuatkan dan orang akan menganggap diri kita buruk . Kita senang ucapkan JANJI tapi tak mampu menunaikannya . Adakah itu perbuatan yang akan menghiaskan diri kita menjadi cantik ?


  Orang akan percaya kita andai kita tunaikan janji . Bercakap pasal janji ni , aku pun tak lari dari kesilapan juga , semalam bukan main cantik lagi aku berjanji dengan abang zam ( tauke sekolah memandu ) nak pergi kursus 8 jam esok ( hari ni ) , tapi aku boleh pulak bangun lambat . Ape la orang tu akan kata bila pandang aku nanti . adoii . 


   Kesimpulannya , tak perlulah semudah ABC kita mengucapkan kata-kata janji manismu . Sebenarnya nak kumpul pahala ni ada dari pelbagai aspek . Kita bagi kucing makan pun ada pahalanya . Tapi bukan senang , ada je halangannye . Berjanjilah bila kita rasa kita mampu tunaikan dan janganlah berjanji jika kita benar-benar tak semampu itu . Mungkin entry sedikit lari dari topik dan aku harap korang leh amik yang mana baik dan yang buruk dari entry ni jadikan teladan semoga korang tak contohi aku . Salam :)


29 comments:

aeda on April 9, 2011 at 10:27 PM said...

mmg ssh nak tunaikn janji..
tp ramai org suka berjanji tp xtunaikan..
bkn nak kata smmua org la xmampu nak tunaikan janji..
ada jg yg blh tunaikan janjinya..
diri ini juga kadangkala alpa dlm menunaikan janji..
biasala, kita pun manusia biasa yg sllu terlupa&terleka..

Siti Safiyyah on April 9, 2011 at 10:33 PM said...

sebab tu kita diajar kalau nak berjanji ape2 kene cakap "insya-allah" sebab apa yg berlaku itu adalah dgn izin-Nya. :)

c-tea on April 9, 2011 at 10:44 PM said...

betul..sokong af

Abdul Farique on April 9, 2011 at 10:52 PM said...

@aeda: memang betul sekali . terima kasih ye diatas komen yang panjang ni , :)

Abdul Farique on April 9, 2011 at 10:55 PM said...

@Siti Safiyyah: kali pertama af terharu dgn coment2 ss untuk entry af :)

Abdul Farique on April 9, 2011 at 10:56 PM said...

@c-tea: thanks c tea kerana sekarang ni af tengok ctea selalu terjah blog af , mungkin domain minggu depan milik ctea :)

aeda on April 9, 2011 at 11:00 PM said...

@Abdul Farique:hehehee.. tq af..

tiQo...(-_-'') on April 9, 2011 at 11:31 PM said...

ergh! janji tak tunai?!?! i hate them bcause my mom did so... haha...takde lah..
aku tak suka if dorang 'sengaje' diulang SENGAJE tak tunai...

<---mcm pnah kene je :(

E-ra paSha on April 9, 2011 at 11:49 PM said...

yeah!! kalau nk berjnji sng je..tp kalau nk tunaikan ssh btol..isshh3..sgt stju dgn AF..bek x yh janjy kalau x mampu n x pasti kte boleh tunai kannya

miss ct on April 10, 2011 at 1:15 AM said...

Assalamualaikum fs..
nak tanya lah..klu guna perkataan insha Allah tu janji juga ke??

Abdul Farique on April 10, 2011 at 1:59 AM said...

@tiQo...(-_-''): bukan your mom je , kebanyakkan orang je macam tu . huhu

Abdul Farique on April 10, 2011 at 2:00 AM said...

@E-ra paSha: huhu , betul2 :) sekadar insyaAllah da memadai :)

Abdul Farique on April 10, 2011 at 2:00 AM said...

@miss ct: wassalam ct , ni AF la bukan FS . hahaha . rasanya komen dari SS kat sini ada jawapannya :)

miss ct on April 10, 2011 at 2:07 AM said...

eh..eh af..sorry..typo..jgn kecil ati ek..

++nOTy guGUrL++ on April 10, 2011 at 2:07 AM said...

huu...janji???sntiasa berusaha tok menunaikan janji...smpai diri x terurus....tp ble org yg kite syg cme taw bjanji tp x pnh nk tunaikan....btapa sakitnya hati....plg benci dgn org yg ske bjanji tp x penah nk tunikn....huuu....

Abdul Farique on April 10, 2011 at 2:17 AM said...

@miss ct: ehhh .. cepatnya ct dapat alert . dasyatt :) tak kecik ati pon .. dah biasa cam gini :p

Abdul Farique on April 10, 2011 at 2:18 AM said...

@ nOTy guGUrL : terbaik la kamu . banyak pahala tu :) . saya pun sama tak suka tapi kadang-kadang saya pun sama begitu .

iekasub on April 10, 2011 at 3:07 PM said...

setuju sangat! jangan mudah berjanji kalau tak yakin mampu tunaikan :) like3!

Koding on April 10, 2011 at 4:27 PM said...

Bab pinjam duit nie.. Memang biasa dah jumpa yang janji palsu...
Sebab dia pinjam duit pun kita tahu...
OKU- Org Kurang Usaha... Macam mana nak bayar??

saiful bakhtiar on April 10, 2011 at 5:24 PM said...

janji tinggal janji.teringat lagu janji manismu nyanyian aisyah lak.slalunya bila masuk tahun baru kita buat azam baru.itu pun kira janji gak.tp berapa ramai yg dpt tunai janji azam baru.

p/s:cantik lak ruangan komen ni.camner wat .bole ajar sikit...request tutorial...

++nOTy guGUrL++ on April 10, 2011 at 5:53 PM said...

tue r....kalo rse diri tue x mampu tok menunaikan janji...jgn sesekali kite menyimpul jnji....kerna dgn 1 janji bleh meretak@merapatkan sesuatu hbungan tidak kira dgn sesiapa pn....

Abdul Farique on April 10, 2011 at 6:02 PM said...

@iekasub: ye la kita selalunya manis dalam ucapan :)

Abdul Farique on April 10, 2011 at 6:03 PM said...

@Koding: tu dah jadi kebiasaan terus kan :) ape nak buat . sabo je la .

Abdul Farique on April 10, 2011 at 6:05 PM said...

@saiful bakhtiar: betul tu . thanks bro . alahai tak dapat nak ajar sbb saya pon orang yang buatkan :)

Abdul Farique on April 10, 2011 at 6:05 PM said...

@ nOTy guGUrL : ulasan yang baik . betul la kan sbb janji tu satu yang berkait rapat dengan kepercayaan .

cik payung umbrella on April 11, 2011 at 12:47 AM said...

ramai sangat yg jenis pandai tabur janji je..tp bila smpai masa nk kotakan janji tu segala bagai alasan dorg cipta! arg!! meluat aku.da janji kan.. kena tunai la..plg aku geram time nk kuar ke..org da besiap2.punye awal besiap tp last2 die cancle. dah la alasan tk logik! tk de mood.ape ko ingat org lain tk punye mood ke? hanging btol aku! pk la deer!

++nOTy guGUrL++ on April 12, 2011 at 2:07 AM said...

yup....mmg bkait rapat....jika kita dah sekali mungkiri janji....sukar tok kite perolehi kembali kepercayaan org...so...sblm nak bjanji tue fikir dulu baik buruknya supaya esok lusa kita xkn mnyesal dgn pe yg kita dah buat...

Abdul Farique on April 14, 2011 at 8:06 PM said...

@cik payung umbrella: pernah rasa apa yang cik payung rasa .. huhuhu sedih kan ..

Abdul Farique on April 14, 2011 at 8:06 PM said...

@ nOTy guGUrL : betul tu .. jangan ambil kesempatan diatas kepercayaan orang terhadap kita ..

Post a Comment

Terima Kasih sebab komen, tapi komen ancaman, ugutan, hasutan akan didelete ya :).jom like fanpage facebook AF :) FB AbdulFarique.com

 

Riwayat Seorang Insan Hina Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!