Tuesday, December 14, 2010

How To Make URL Icon ? ~ Favicon~ !!

   Salam , Hari ni aku bersiap sedia untuk ke tempat kerja pada pukul 11 japg . Arghh , batery fon pun takda ni ( charger rosak ) sabar je la . Aku tak tau apa yang diorang nak bising kat aku japg . hahaha . ye la , aku ni kerap buat hal kot . Anyway , korang da tengok perubahan blog aku ni yek ? huhu .

Aku dah pun membuang widget yang boleh slow kan blog aku tadi . Hari ni aku baru je buat Blog URL Icon .
yang logo icon atas tu berhuruf 'F' orange tu korang tau ke buat ? ( bagi yang tak tau le ) haha . Ok kat sini aku nak kongsikan caranya .

Korang masuk ke sini , Favicon~~








 Pastu korang klik kat Import Image .
pilih gambar atau sebaiknya file .Ico ( Icon )
lepas tu klik Upload



Korang tunggu dia nak upload tu . hehe :)

Bila dah siap tu ,
favicon tu akan keluar satu image kotak2 yang blur image .
korang tengok bawah blur image tu ,
Korang akan nampak dua link ni ,
Download Favicon dan Publish under an open license .
Korang klik kat Publish under an open license tu je kalau nak senang ..


Part ni korang letakkan lah Title, Description, Tag mengikut suka hati korang .


Ok , skarang korang klik icon yang korang upload tu ,


Ok , part ni aku lebih memandang ke arah untuk Blogspot saje k . Yang lain-lain , korang leh check kat sini , Google~~

korang 'Copy' code code yang aku mark colour merah kat gambar bawah ni ,


Ok , da siap . lepas tu korang copy code korang .

 log in blogspot dan click kat Edit Html
cari coding seperti di bawah dan paste di bawahnya~



Cari kod ini : <data:blog.pageTitle/>
da siap , selamat mencuba ye geng :)

Kalau tak menjadi , ape2 lu all bleh komen kat bawah ni ek ..
harap2 ia bermanfaat buat anda yang inginkan logo URL sendiri :)
baru nampak cun kan :p

 


4 comments:

Kodet on December 17, 2010 at 4:44 PM said...

nice info thx 4 sharing

Abdul Farique on December 27, 2010 at 7:45 PM said...

thanks baca2 ye kodet :P

Haz on February 17, 2011 at 1:12 AM said...

thanks..
Just do it..

Mr.Hac on February 18, 2011 at 3:28 PM said...

nice info bro! :)
thanks..menjadi beb..

Post a Comment

Terima Kasih sebab komen, tapi komen ancaman, ugutan, hasutan akan didelete ya :).jom like fanpage facebook AF :) FB AbdulFarique.com

 

Riwayat Seorang Insan Hina Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!