Thursday, February 10, 2011

Tips Berdiri Di Atas Stage ! ( Music Band )

    

Salam kawan-kawan , kali ni entry aku mengenai Berdiri Diatas Stage pulak . Dulu aku penah la naik stage sekali , tapi itu masa aku didalam golongan Shuffle dance . gugup gila aku , ye la kan , pertama kali naik . Menari ntah apa-apa , orang semua pakat gelak . So , malu la . Tapi itu didalam genre menari , kali ni aku nak bagi tip walaupun aku tak pernah cuba main lagu kat atas stage .. hehe .

Read More Ye :p



 
  Ok , mari kita menghayati tips ini . Adakah ia tips ini benar-benar berkesan ? ayuh cuba dulu . Sebelum dan tengah main lagu kat atas stage ye ..


 

1. warming up dulu

2. cuba utk rileks..

3. hadapi penonton (fly watch , pandanglah penontonnya, kalau ada awex cun
layann.....hihihi)

4. and jangan pernah takut untuk buat apa jua aksi..

5. berak / kencing puas2 sblm naik stage

6. makan / minum (jgn perut lapar) sebelum naik stage  

7. bayang kan yang anda adalah Raja diatas. Keberanian anda tu la raja untuk anda
menguasai pentas

8. Salah main ? masuk balik dalam note dan tempo yg tepat .

9. Kalau salah note/chord, jangan sekali2 tunjukkan kesalahan dengan menggeleng2kan kepal.. buat2 biasa aja. konon2 kita main note jazz. ahakss.

10. Sound Sumbang ? Tutup volume gitar, petik gitar sungguh2.. pastu buat2 betulkan jack kat amp

11. atas pentas, kena mau kontrol best . jgn buat muka gelabah

12. wat2 x layan band lain yg sedag wat prsmbahan(tapi kena layan kalu lagu2 diorag tu best...huhuhu..)

13. sembag2 ngan kwan2 kita yg ada kt situ...lebih2 lg kawan2 satu band utk hilagkan ggup diorag,walaupon kita sendiri ggup..haha...

14. isap rokok/shesha utk ketenangan..(jgan tiru aksi ini,mrokok mmbahayakan kesihatan...)

15. warm up skit2...(ketuk kepala lutut ngan stick...huhu)

16. beri kta sokongan,pelukan kt kawan2 band sblom naik stage...(jangan wat muka mcm nak kena tembak...haha)

17. berdoa dalam hati...

18. Pakai cermin Mata Gelap , tahan gelabah .

19. kene tido cukup tido kalo tak cukup tido lemau..

20. praktis kene cukup

21. tentang pergerakan atas stage mmg tak plan janji boleh control stage

22. Group ( line-up) pastikan selesa dengan mereka.

23. bila berjalan atas stage ,anda bukan lagi anda .bayangkan artis2 idola anda waktu beraksi di atas stage.

24. berdoa sebelum maen (wajib hukumnya... hehehe)

  Ini sahaja lah tips-tips yang aku dapat beri kat korang . Kalau korang betul-betul dah rasa gugup bila nak naik pentas , ayuh cuba tips ni . Terbaik . huhu . Salam :)

16 comments:

cik Ladies on February 10, 2011 at 4:01 PM said...

wahaha! AF nak naik stage ke lepas niey? siap buat tips lagi .. tq atas tips2 niey.. hik3.. kalau CL naik stage , CL akan ingt kat tips2 AF niey.. :p

Abdul Farique on February 10, 2011 at 4:04 PM said...

@cik Ladies : hikhik , saja nak bagi tips kot2 yang lain boleh digunakan nanti :)

►AdamXis◄ on February 10, 2011 at 4:22 PM said...

Assalam Ridz...wakaka.aku gugup dok atas stage...x leh jadi orang besar2...wakaka.nak buat performence menyanyi apatah lagi...x jadi kot...he3

Abdul Farique on February 10, 2011 at 4:24 PM said...

@►AdamXis◄ : Wassalam . ehh bro . gua AF la:p . takpa bro nanti leh cuba :p

dwaty on February 10, 2011 at 4:26 PM said...

AKU PANTANG BTOL NAIK ATAS STAGE... TAK KIRALA MENYANYI @ BERUCAP.... CONFIRM GEMURUH JIWA.... HUHUHU

akeep razalee on February 10, 2011 at 4:29 PM said...

mak aih, bgos ni. .aku ada perform ngn black nanti..boleh la gune. .ahahahaha

►AdamXis◄ on February 10, 2011 at 4:39 PM said...

@Abdul Farique
-Alamak Sori AF...aku malu2...apsal jadi Ridz nie?patot arr...confuese laa dua org nie...tadi aku chat dgn ridz dekat Chatroom...waaa kepala aku dah pening...hu3.

Abdul Farique on February 10, 2011 at 4:45 PM said...

@dwaty : ehh gua boleh je , lau ada 10 orang penonton tu can go la lau lebih , Cannot GO ! :p

Abdul Farique on February 10, 2011 at 4:45 PM said...

@akeep razalee : confirm ngn black ?? hihii . Backup sound ke ape ? hahah

Abdul Farique on February 10, 2011 at 4:45 PM said...

@►AdamXis◄ : bro , jangan main confius byk2 nanti sakit oo :P

nurul ain on February 10, 2011 at 5:48 PM said...

wah,tips yang menarik ^^

Abdul Farique on February 10, 2011 at 5:57 PM said...

@nurul ain : thanks ye :)

miN akiM on February 10, 2011 at 7:16 PM said...

nice entry...d(^^,)
btw folo awk.. folo me back klu sudi.. thnks...^^

syuwai on February 11, 2011 at 3:55 PM said...

tips ni berguna sepa yang nak join af tu ^^

Abdul Farique on February 11, 2011 at 6:45 PM said...

@miN akiM : huhu , thanks . i dah follow u back :p

Abdul Farique on February 11, 2011 at 6:45 PM said...

@syuwai : huhuhu , tahu xpe :p

Post a Comment

Terima Kasih sebab komen, tapi komen ancaman, ugutan, hasutan akan didelete ya :).jom like fanpage facebook AF :) FB AbdulFarique.com

 

Riwayat Seorang Insan Hina Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!